Kategóriák
Uncategorized

Munkacsoport feljegyzés: EPUB akadálymentesítés – EU akadálymentesítési intézkedéscsomag

Az EPUB 3 Munkacsoport kiadta az EPUB akadálymentesítése –az EU akadálymentesítési intézkedéscsomagnak való megfeleltetés (EPUB Accessibility – EU Accessibility Act Mapping) munkacsoport-feljegyzést.

Az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag (European Accessibility Act, EAA) egy kötelező akadálymentesítési célokat előíró EU direktíva. Ezen célokat a különféle termékeknek és szolgáltatásoknak teljesíteniük kell, hogy erősítsék a fogyatékos emberek árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférését, beleértve az e-könyveket, a dedikált felolvasó-szoftvereket, e-könyv-olvasó eszközöket és magát az e-kereskedelmet.

Az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagot 2019. június 27-én hagyták jóvá, melyet minden EU tagállamnak be kell vezetnie 2022. június 28-ig, és amely 2025. június 28-án lép hatályba.

Jelen dokumentum azt kívánja bemutatni, hogy az Intézkedéscsomag e-könyvekre vonatkozó technikai követelményeit az EPUB szabvány teljesíti. A használt módszertan az Intézkedéscsomag e-könyvekhez kapcsolódó elvárásait rendeli hozzá az EPUB Akadálymentesítés (EPUB Accessibility) specifikációhoz.