Kategóriák
Uncategorized

Gépjármű információ szolgáltatás specifikáció, 2. verzió – első nyilvános tervezet

Az Autóipari Munkacsoport (Automotive Working Group) megjelentetett két új, a Gépjármű információ szolgáltatás specifikáció (Vehicle Information Service Specification, VISS) 2. verziójára vonatkozó nyilvános tervezetet.

A dokumentum a VISS 2. verzióját írja le, melyet már telepítettek is gépjárművekbe és élesben alkalmazzák. Jelen verzió jelentős új fejlesztéseket és képességeket tartalmaz a korábbi verzióhoz képest. Míg a VISS 1. verzió csak a WebSocket-et támogatta átviteli protokollként, a 2. verzióban több más protokoll is használható, melyek alkalmasabbak lehetnek egyes felhasználási esetekben. A specifikáció így mostantól a HTTP-t is támogatja és további autóiparban használatos protokollok alkalmazása is lehetővé válik. A feliratkozási (subscription) képességek is javultak és kiegészültek hozzáférési jogosultságkezeléssel.

A specifikációnak két része van, az Alap (Core) és az Átvitel (Transport).

  • VISS 2. verzió – Core az üzenetközvetítési réteget írja le. A VISS 2. verzió Transport protokoll kísérő specifikációk részletezik az üzenetközvetítő réteg leképezését a kiválasztott átvitelekhez. A VISS 2. verzió Core specifikáción alapuló ontológiák minden egyes domain esetén külön dokumentumban definiáltak (pl. navigáció, média, járműadatok).
  • VISS 2. verzió – Transport a VISS 2. verzió transport protokolljait, valamint az ezen transportokra vonatkozó üzenetközvetítő réteg leképezését írja le. A VISS 2. verzió Core protokoll kísérő specifikáció az üzenetközvetítő réteget ismerteti.