Kategóriák
Uncategorized

Etikus Web és Személyes Adatok Védelme Alapelvek

A Technikai Architektúra Csoport (Technical Architecture Group, TAG) megjelentette a Személyes Adatok Védelme Alapelvek (Privacy Principles) és az Etikus Web Alapelvek (Ethical Web Principles) csoport-feljegyzéseket. A két dokumentum a Webes platform fejlesztése során követendő alapelveket teszi közzé.

Kategóriák
Uncategorized

W3C kiemelt stratégiai témái – 2022. április

A W3C közzétette kiemelt stratégiai témáit (April 2022 edition of the W3C Strategic Highlights). A jelentés a W3C szervezetének és közösségének a Web fejlődése és erősödése érdekében végzett munkáját foglalja össze.

A most kiadott féléves jelentés a webes platform kulcsterületeiről ad naprakész és átfogó tájékoztatást, ezenkívül bemutatja, hogy a W3C miként elégíti ki az ipar és a társadalom igényeit, hogyan határozzák meg a webes szabványok jövőjét, valamint a „Web Mindenkinek” világra gyakorolt hatásáról is friss információt biztosít.

Kategóriák
Uncategorized

Judy Brewer ACM díjat kapott a Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) vezető munkatársaként

Judy Brewer-t ACM-díjban részesítette az amerikai ACM Tudományos társaság (Association for Computing Machinery), elismerve a webes közösségért folytatott munkáját, mely során a W3C Web Akadálymentesítési Kezdeményezését (WAI) vezeti. Munkája során Judy Brewer számos web akadálymentességi szabvány fejlesztésén dolgozott, melyeket azóta világszerte alkalmaznak és felhasználók milliói számára teszik hozzáférhetőbbé a webet.

További információ a W3C Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI), melyet az ACM Judy Brewer díjazásával ismert el, a kapcsolódó blogbejegyzésben olvasható.

Kategóriák
Uncategorized

Emmy-díjban részesül a W3C a webes betűkészlet technológia szabványosításáért

A Nemzeti Művészeti és Tudományos Akadémia (National Academy of Arts and Sciences) Technológiai és Mérnöki Emmy-díjban részesítette a W3C-t a TV-n és webes eszközökön alkalmazható, testreszabott, letölthető betűkészlet- és tipográfia-technológia szabványosításáért végzett munkájáért. A W3C és a W3C Webes Betűkészlet Munkacsoport képviselői 2022. április 25-én vehették át az elismerést a Las Vegasban rendezett díjátadó ünnepségen.

„Nagy megtiszteltetés számunka ez az elismerés, amely hét év alatt már a W3C harmadik Technológiai és Mérnöki Emmy-díja. Büszkék vagyunk, hogy a W3C teret adott arra, hogy új megoldások születhessenek és különböző csoportok dolgozhassanak együtt a technológia és a művészi érték jobbítása érdekében, a webes felhasználók javára. Gratulálunk a Webes Betűkészlet Munkacsoportnak a sok éve folyó munkájuk kimagasló eredményéhez, és jól megérdemelt elismeréséhez.” – mondta Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója.

További információ az Emmy-díjról és a Webes Betűkészletről a kapcsolódó sajtóközleményben olvasható, ahol lehetőség van a betűkészlet kipróbálására is.

Kategóriák
Uncategorized

WebAssembly 2.0 – három új, első nyilvános tervezet

WebAssembly Munkacsoport három új, első nyilvános tervezetet jelentetett meg. A WebAssembly egy olyan új webes nyelv, amely böngészőben történő kódfuttatást tesz lehetővé.

  • WebAssembly Alap Specifikáció – 2.0 verzió (WebAssembly Core Specification – Version 2.0): a WebAssembly specifikáció 2.0 verzióját írja le, amely egy biztonságos, hordozható, alacsony szintű kódformátumot biztosít a hatékony teljesítmény és a kompakt megjelenítés érdekében.
  • WebAssembly JavaScript Interfész – 2.0 verzió (WebAssembly JavaScript Interface – Version 2.0): a dokumentum egy jól definiált JavaScript API-t biztosít a WebAssembly interakciókhoz.
  • WebAssembly Web API – 2.0 verzió (WebAssembly Web API – Version 2.0): a dokumentum a WebAssembly tágabb webes platformon történő integrálását írja le.

A WebAssembly Munkacsoport listát vezet a legutóbb megjelentetett Ajánlás óta befejezett javaslatokról, valamint nyomon követi a folyamatban lévő javaslatok státuszát.

Kategóriák
Uncategorized

33 éves a web – a W3C ügyvezető igazgatójának levele

33 évvel ezelőtt, 1989. márciusban, mialatt a CERN-ben dolgozott, Sir Tim Berners-Lee megírta az „Információkezelés: Javaslat” című dokumentumot. Tim javaslata, amely felvázolta a World Wide Webet, világszerte forradalmasította a kommunikációt az ezt követő évtizedekben, generációk számára.

Az évforduló apropóján a W3C ügyvezető igazgatója, Jeff Jaffe levélben írta le, hogyan vált a web a rugalmasság végső eszközévé a világon, ahogyan ezt a pandémia két éve is nyilvánvalóvá tette. Emellett a W3C nélkülözhetetlen szerepét is kiemelte abban, hogy ez megvalósulhatott.

Kategóriák
Uncategorized

Professzionális médiagyártás a Weben – W3C/SMPTE műhelykonferencia-jelentés

A W3C közzétette a 2021. október-novemberben online megrendezésre került Professzionális médiagyártás a Weben – W3C/SMPTE Műhelykonferenciáról (report of W3C/SMPTE Workshop on Professional Media Production on the Web) készült jelentést.

A jelentés egy rövid összefoglalóból áll: összegyűjti az élő közvetítések kiemelt pontjait, linkeket tartalmaz a felvett előadásokra és részletezi a jövőbeli lépéseket.

A műhelykonferencia összekapcsolta a webes platform és a profi médiagyártó közösségeket, valamint feltérképezte a webes platformot a profi médiagyártás által támasztott elvárások tükrében. 2021. októberben a résztvevők 24 előadást értek el, mintegy 40 kérdést vitattak meg online, majd november közepén ezt követte három élő szekció, melynek keretében több mint 75 szakértő gyűlt össze, hogy a webes platformon megvalósuló médiagyártás egyedi elvárásait megvitassa.

A rendezvény főbb eredményei:

  • A webes platform már most is biztosít építőköveket az alap médiagyártás számára.
  • Ezek az építőkövek nem elég erősek ahhoz, hogy teljesértékű élményt nyújtsanak a kliens-eszközökön.
  • A műhelykonferencián azonosított hiányosságok nagyrésze olyan, a specifikációban szereplő API tulajdonságot érint, melyek már fejlesztés alatt állnak. Azonban a most tapasztalt együttműködési törekvés biztosítani tudja, hogy a médiagyártás elvárásait megfelelően azonosítsák és válaszoljanak azokra a már folyó szabványosítási munka során.

A megbeszélések rávilágítottak arra, hogy egyes témák mélyebb elemzést igényelnek, és a résztvevők kezdeményezték a Médiagyártás Akciócsoport (Media Production Task Force) megalakítását, melyet a Média és Szórakoztatás Érdekcsoport (Media & Entertainment Interest Group) fogadna be. Az Akciócsoport a webes platformot használó professzionális médiagyártásra fókuszálna, feladatai a következők lennének: a professzionális médiagyártás sajátos felhasználói eseteinek és elvárásainak dokumentálása, a teljesítményt érintő adatok számszerűsítése, javaslatok támogatása a munkacsoportok és az implementálók felé, valamint a szabványosítási folyamat és az alkalmazások nyomonkövetése. A műhelykonferencia szervezői az akciócsoport megalakításán dolgoznak a rendezvény résztvevőivel valamint a Média és Szórakoztatás Érdekcsoporttal együtt.

A W3C köszönetet mond a rendezvény szponzorának az Adobe-nak, a Programbizottságnak, az előadóknak, a Film- és Televíziómérnökök Társaságának az SMPTE-nek (Society of Motion Picture and Television Engineers) és a résztvevőknek az esemény létrejöttéért.

Kategóriák
Uncategorized

MiniApp Widgettel szembeni követelmények

MiniApps Munkacsoport kiadta a MiniApp Widgettel szembeni követelmények (MiniApp Widget Requirements) munkacsoport-feljegyzést. A MiniApp Widget a MiniApp oldal speciális formája. Az oldaltól eltérően, egy widget a teljes képernyő helyett annak csak egy meghatározott részét foglalja el. Elsősorban fontos információk megjelenítésére és egyszerű felhasználói műveletekre használják, mint például az időjárási adatok feltüntetése a felhasználó aktuális tartózkodási helyén, vagy az utazás közbeni státusz követése és további műveletek felajánlása.

Mivel a MiniApp Widget a MiniApp szerves része, a további releváns MiniApp részek más, kapcsolódó MiniApp dokumentumokban kerültek leírásra. Jelen dokumentum elsősorban azokat a speciális elvárásokat írja le, amelyeket figyelembe kell venni a MiniApp Widget specifikáció és az egyéb függőségek meghatározásánál.

Kategóriák
Uncategorized

Gépjárműről érkező jelzések specifikáció ontológia (VSSo) első nyilvános tervezetek

Az Autóipari Munkacsoport (Automotive Working Group) megjelentetett két új, a Gépjárműről érkező jelzések specifikáció ontológiára (Vehicle Signal Specification Ontology, VSSo) vonatkozó nyilvános tervezetet.

  • Gépjárműről érkező jelzések specifikáció alapontológia (VSSo Core: Vehicle Signal Specification Core Ontology): az alapontológia bevezeti a specifikációban leírt szabály szerint definiált VSS szerkezeti elemek fogalmát. Az alapvető ontológia ezt a szerkezetet OWL-ontológiában definiálja, és ez szolgál alapul a sztenderd katalógusban meghatározott jelzések valamint az ágak lehetséges továbbfejlesztésének alapjául, többet adva pusztán szerkezeti információnál.
  • Gépjárműről érkező jelzések specifikáció ontológia (VSSo: Vehicle Signal Specification Ontology): míg az alapontológia a szerkezetet írja le, ez az ontológia a sztenderd katalógusban definiált szókészletet tartalmazza. A fő cél az, hogy a VSSo ne térjen el a sztenderd katalógustól, amit a kapcsolódó repozitóriumban lévő eszközökön keresztül automatikusan biztosítanak. Az eszközkészlet a sztenderd katalógust veszi alapul és hozzárendeli az alapontológiában definiált fogalmakhoz. Ennek eredményeként létrejön egy ontológia, amely megfelel az OWL-nek és követi a VSS sztenderd katalógust.
Kategóriák
Uncategorized

Frissített W3C ajánlás: Ellenőrizhető Feltételek Adatmodell 1.1

Az Ellenőrizhető Feltételek Munkacsoport (Verifiable Credentials Working Group) megjelentette az Ellenőrizhető Feltételek Adatmodell 1.1 (Verifiable Credentials Data Model v1.1) frissített W3C ajánlást. A Feltételek (Credentials) mindennapi életünk részei: a jogosítvány azt bizonyítja, hogy képesek vagyunk egy gépjárművet megfelelően működtetni, az egyetemi diplomával végzettségünket igazoljuk, az útlevél pedig feljogosítja tulajdonosát arra, hogy külföldre utazhasson. A mostani specifikáció egy alap eljárást biztosít ezen előfeltételek kifejezésére a weben, kriptográfiai szempontból biztonságos, bizalmas információt kezelni tudó és automatikusan ellenőrizhető módon.